Beginner 04 Aug 2006 01:34 am

Adsense Bahasa Malaysia?

Soalan dari Ainuddin
Betul ke laman web BM boleh buat duit dari Adsense? Banyak seminar kata begitu.
Belum lagi.
2-3 hari lepas aku pun berlari jugak pegi kedai beli majalah Al-Islam sebab dia ada cakap hal ni. Bila aku nengok2 balik, rupanya diaorang baru cari reseller kat Malaysia ni. Lepas tu nanti kita akan dapat nengok lebih banyak iklan dari Malaysia. Tak semestinya bila dia dah ada reseller kat Malaysia diaorang akan terus implement adsense untuk BM. Mungkin ambik masa ataupun mungkin tak jadi terus. Pepehal aku rasa diaorang nak try dulu market Malaysia ni.
Sekarang ni memang ada iklan Adsense yang target untuk user dari Malaysia (Cth: Dell, hotel etc) tapi untuk content dalam english. Adsense untuk BM ni aku rasa memang berpotensi untuk ada di masa akan datang. Google sendiri pun dah slow-slow aim kat kita. Contohnya skang dah ada Zeitgeist untuk Malaysia.
Tak mustahil la satu hari nanti akan Adsense akan bisa target content dalam Bahasa Malaysia.
Itu jam we all gonna make siht-load of moneh!! Ha ha ha..
p/s: Seminar mana yang ko pegi ni?

2 Responses to “Adsense Bahasa Malaysia?”

  1. on 09 Aug 2006 at 3:35 pm 1.mohdismail said …

    hep!en.kmx..saya lihat blog awak ini berbahasa melayu..bagaimana anda mampu meng’implement’kan adsense di sisi blog ini..sudi lah kiranya ajarin gue..tq

  2. on 29 Sep 2007 at 8:10 am 2.JomKaya.com said …

    Adsense ada 3 jenis: Content, Referrals dan Search. Mcm yg KMX guna ni, namanya Referrals (atau product referrals) dan yg ini x jadi masalah utk diletakkan di web Bahasa Malaysia. Kalau guna Adsense for Content (lihat contoh ini), maka kena ada sedikit sebanyak Bahasa Inggeris. Kalau tidak iklan tersebut kadang kala tak keluarlah macam contoh ini.

Trackback This Post | Subscribe to the comments through RSS Feed

Leave a Reply