Monthly ArchiveJuly 2006



Beginner 25 Jul 2006 01:36 am

Adsense On Blogger

Soalan dari Mohd Noor
Ada beza tak kalau kita buat hanya guna free blogger ngan website biasa (cth: dotcom).
Takde.
Takde bezanya kalau kita buat website dari Blogger ke ataupun beli domain sendiri/server sendiri. Yang penting kandungan (content). Adsense akan scan semua content dalam page tu dan akan display iklan yang paling bersesuaian dengan kandungan page tersebut. Semua sekali dari Title tags, meta tags, URL, link, ALT tags kat gambar, link tags. Sama macam GoogleBot nengok site korang tu. Dia akan pick-up semua sekali. Tak kiralah page tu di-host kat mana,
Tapinye..
Biasa kalau kamu gunakan Blogger, dalam beberapa minggu pertama tu dia akan display iklan pasal blog je. Sebab korang hosting kat blogging server. Lama-kelamaan kualiti iklan ni akan diupgrade selepas Google crawler/spider ‘lawat’ website korang. Senang cerita lepas tu Adsense akan tahu website/blog korang tu mengenai apa. Dan diaorang akan target iklan untuk site/blog korang ni.
Ingat!
Pastikan content tu dalam bahasa inggeris. Kalau bahasa melayu diaorang tak paham kemende yang korang tulis tu. Lagi lama usia website tu, adsense akan lebih paham website tu tentang apa, dan diaorang akan display iklan yang lebih bersesuaian. Jadi kesabaran tu penting.
Harap jawapan saya membantu.

Beginner 22 Jul 2006 11:35 am

Tips For A Successful Adsense Site
Tips For A Successful Adsense Site

By Gabriel J. Adams
One doesn’t have to dig very deep on the internet to find an adsense site. At its most basic level, an adsense site is a site which displays Google Adsense ads to earn money. The problem is that the majority of Adsense sites are trash – just content scraped off other sites that has been thrown together into a mish-mash that the webmaster calls a website.

If you want to be highly successful in the Adsense site industry, you’re going to have to do something drastically different. Following are several tips you can use to distinguish yourself from the crowd.

1 – Use a professional design
Many adsense sites use a very basic, cheap looking template that they paste their content into. If you use a professional website design, people are more likely to place value and trust in your site.

2 – Use unique content
Don’t use recycled content. Take the time or money required to get your own unique articles and content written for your site. This will allow you to offer your readers content that they cannot get anywhere else, as well as give you better rankings in the search engines.

3 – Create a valuable resource
The purpose of an Adsense site should not be just to get a visitor to come and click on the ads. It should be to get a visitor to come, and because the like you site so much, keep coming back again and again. That is how you can have a highly successful site – returning visitors.

4 – Use other monetization methods
Adsense should not be your only source of income from a site. Sell a product, promote affiliate programs, sell banner ads, or sell text link ads on your site. This serves to diversify your income, as well as gives other content for your visitors to look at or click on.

Learn how Niche Content Packages can help you get unique content for your website.

Article Source: http://EzineArticles.com/?expert=Gabriel_J._Adams

Tips 22 Jul 2006 11:32 am

Ok apa?

Kadang-kadang website adsense yang sukses tak perlu interface yang cantik. Habih huduh pun boleh jadi. Yang penting skang content. Content korang perlu unik dan orang lain tak jumpa kat mana-mana. Bila content tu unik dan padat dengan keyword yang penting, search engine akan suka. Korang punya SERP pun sure naik.
Bayangkan seorang kutu nak cari sesuatu. Pastu dia jumpa website korang. Pastu website tu huduh gile. Dia musti nak blah sebab jelek ngan website tu. Blah kat mana?
Itu jam korang pastikan adsense korang stand out gila-gila punya (kaler kasi kontras ngan site). Mesti kutu tu blah dengan meng-klik adsense korang.
Kalau aku, kadang-kadang bila nak buat page baru aku malas jugak nak design-design ni. Banyak lagi kerja aku boleh buat. Takkan nak habih sejam buat page baru je? Itulah.. website tu tak seharusnya cantik.
Huduh pun ok apa?